Развлечения

Троянският манастир „ Успение Богородично“ е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на Орешак и този край. Той е един от най-големите и прочути български манастири.

 

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 година и разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала.

 

Празникът на Сливата е един от най-атрактивните празници в района. Провежда се ежегодно в края на месец септември с многобройни посетители, както и дегустатори и участници в конкурса за най-добра сливова ракия.

 

В непосредствена близост до с.Орешак се намира с.Черни Осъм , което е изходен пункт към хижа „Амбарица”  и дава възможност за практикуване на селски туризъм. В селото също може да бъде посетен Природонаучният музей, основан през 1956г. и представящ растителни и животински видове, характерни за Средна Стара планина.

 

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства се намира в град Троян. През 1968 г. е открита експозицията на музея, която включва творби от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство. В музея се съхранява също и макет на троянската занаятчийска чаршия. Музеят има 10 зали, в които можете да се насладите на изящното изкуство на троянските майстори през вековете.

 

Местността Беклемето е най-високата точка на старопланинския проход Троян-Кърнаре (1590 м). Разположен е в една от най-красивите части на Национален парк "Централен Балкан" и е на разстояние 20 км от град Троян. Беклемето предлага планински терени, удобни за зимни и летни преходи до хижа Козя стена, Хайдушка песен, Ехо, Дерменка,Чучул,връх Вежен и други, както и три писти с влекове, подходящи за любителите на зимни спортове.

В непосредствена близост до къщата минава р.Черни Осъм, което е чудесна възможност за плаж и речен риболов.

Други предложения за туризъм и развлечения:

  • Минерални басейни в с. Чифлик и с. Шипково
  • Празници, организирани в Айдушко сборище край

с. Балканец

  • Посещение на Зелениковския манастир “Свети Йоан Кръстител” и параклис „Свети Никола“
  • Художествена галерия „Серяковата къща“ в гр. Троян
  • Римската крепост „Состра“ край с. Ломец
  • Водопад „ Скока“ до с. Калейца